სად შევიძინოთ?
Афти в устата

Ранички в устата

Ранички в устата може да възникнат по много причини.

Жена с брекети

Брекетите могат да причинят разранявания в устата, ако не прилягат достатъчно добре.

Друг вид язви в устата са раничките. Те може да са резултат от неволно прехапване, но по-често са свързани с малки наранявания на устата, причинени от брекети или други коригиращи зъбни скоби и зъбни протези.

Брекетите обикновено предизвикват болка в деня на засягане и скоро след това болката отшумява. Но те също могат да причинят разранявания, например в най-предната част на устата, когато се допират до лигавицата. В такива случаи зъболекарят или ортодонтът може да предложи прозрачен восък, който се поставя върху тази част от брекетите, която причинява проблема. А третирането на лезията ще помогне за заздравяването и  регенерирането на клетките  и ще облекчи болката.

При възрастни хора:

Често срещан проблем при хората, носещи зъбни протези, са зле прилягащите зъбни протези, които причиняват болка. Болката е пряко свързана с начина, по който прилягат зъбните протези. Когато зъбната протеза приляга точно към венците и не се приплъзва, не би трябвало да има болка. Но ако зъбните протези започнат да се търкат във венците, това води до възпаление и подуване. Ако не бъдат взети мерки, носенето на зъбните протези може да стане непоносимо. Когато зъбните протези не прилягат добре и възрастните хора изпитват болка, те са по-склонни да се хранят недостатъчно или да консумират по-меки храни.