სად შევიძინოთ?
Афти в устата

Облекчаване на симптомите при афти

Облекчаване на симптомите – това търсят повечето хора, които страдат от афти.

Млада жена, страдаща от болка в устата

Терапията трябва да се ръководи от честотата на поява на афти и площта на поразения участък. Повтарящите се афти може да се третират с различни средства. Повечето от тях имат за цел облекчаване на болката, съкращаване на времето за заздравяване и профилактика срещу бъдещи епизоди. Пациентите често съобщават за силна болка, дори когато клиничният преглед е установил само една малка язва с диаметър 1-2 mm.

Продуктите без лекарско предписание, като медицинските изделия от серията Анафтин®, са предпочитан избор за облекчване на болезнените афти. В състава им може да има:

 • орално биоадхезивно вещество, осигуряващо защитно покритие, което намалява болката;
 • болкоуспокояващо вещество.

Допълнителните промивки могат да понижат бактериалния товар, да намалят възпалението и да съкратят периода на заздравяване.

При тежки случаи трябва да се свържете с Вашия лекар или зъболекар. Той/тя може да предпише противовъзпалителни лекарства (като кортикостероиди) или антибиотици в случай на допълнителна бактериална инфекция.

Млада жена, излъчваща здраве

Появата на афтозни язви може да бъде намалена с помощта на добри и здравословни навици

Въпреки че болката, причинена от афти в устата, обикновено отслабва в рамките на няколко дни, а язвите най-често заздравяват без лечение, има редица основателни причини да подпомогнете този процес:

 • облекчението на болката подобрява качеството на живот;
 • покритието подпомага заздравяването и регенерирането на клетките.

При тежки епизоди на афти в устата може да имате също:

 • Висока температура
 • Физическа отпадналост
 • Подути лимфни възли

В такива случаи посетете Вашия зъболекар или лекар.

Макар да няма лек срещу афтозните язви и те често да се появяват отново, можете да намалите честотата на възникването им чрез добра орална хигиена, както и чрез:

 • Избягване на храни, които дразнят устата, включително кисели или люти/пикантни храни
 • Миене с четка за зъби с мек косъм след хранене и ежедневно почистване с конец за зъби – това ще предпази устата от храни, които могат да причинят появата на рани.
Смееща се млада жена

Отново се смеете: Облекчението на болката чрез покриване на раната настъпва бързо и трае дълго

Много бърз начин за облекчаване на болката е чрез покриване на раната със защитен филм. Филмът, който образува Анафтин®, защитава оголените нервни окончания в поразените участъци (афтите) срещу по-нататъшно дразнене. Много пациенти съобщават за почти незабавно облекчение на болката в рамките на 2 минути. Освен че настъпва бързо, облекчението на болката чрез покриване на афтите е и дълготрайно. Средната продължителност на облекчението на болката при употреба на Анафтин® е 5,5 часа.

Схематично представяне на защитния филм върху афтата

Покриването на афтите подпомага регенерацията на тъканите

Освен че осигуряват защита от болката, съставките на Анафтин® (алое вера и хиалуронова киселина) подпомагат заздравяването на язвите в устата и създават благоприятни условия за ефективно предпазване от развитие на нови афти.

Афтозните язви в устата могат да бъдат много болезнени, но обикновено не са сериозен проблем. Понякога афтите може да се инфектират вторично с бактерии. В такива случаи е възможно болката и зачервяването да се увеличат или да усетите неразположение с повишена температура. Вторичните бактериални инфекции не възникват често, но може да наложат антибиотично лечение.

Не всички язви в устата са афтозни. В някои случаи те може да са признак за съпътстващо заболяване. Дори ракът на устата понякога може да започне като необичайна язва в устата, която не заздравява. Потърсете лекарска помощ при язви в устата, ако имате:

 • Необичайно големи язви
 • Язви, които се разрастват
 • Язви, които траят 10 дни или по-дълго
 • Непоносима болка въпреки избягването на дразнещи храни и приема на обезболяващи средства без лекарско предписание
 • Затруднения при прием на достатъчно течности
 • Появата на язви в устата е съпроводена от висока температура

Не забравяйте: Много проблеми могат да бъдат избегнати чрез ежедневна устна хигиена, а редовният преглед от зъболекар може да помогне за предотвратяване на сериозни заболявания с болезнено лечение.