სად შევიძინოთ?
Афти в устата

Лигавица на устата

Устната кухина отразява здравето на човека като огледало. Затова е важно да я поддържаме в добро здравословно състояние.

Нашата уста е чувствителна на  вкусове и допир. Лигавицата на устата покрива цялата устна кухина.

Лигавицата на устата ясно се откроява от останалата кожа, тъй като при нея почти не се наблюдава кератинизация (вроговяване). Вместо това лигавицата разполага с множество рецептори. Те са ни необходими, за да имаме усещания за вкус, допир и температура.

Лигавицата на устата е добре кръвоснабдена. Като част от устата венците също са покрити с лигавица. Тя покрива челюстната кост и е богата на влакна, които осигуряват опора на зъбите.

В устната кухина на човека могат да бъдат открити над 200 различни вида бактерии, които създават здравословен баланс на флората в устата. Въпреки това, когато този баланс е нарушен, някои от тях могат да бъдат вредни за зъбите и лигавицата. Тези бактерии могат да произвеждат токсини, които дразнят венците и могат да предизвикат възпаление в устата.

Най-добрият начин за постигане на здрава лигавица на устата е редовната и старателна устна хигиена. Това включва редовно миене на зъбите и третиране с вода за уста.

Добрата устна хигиена е важна за предотвратяване на афтите и раничките в устата.