სად შევიძინოთ?
Афти в устата

Хигиена на устата

Устата е вход към тялото, затова е важно да поддържате лигавицата на устата здрава.

3D изображение на бактерии

Една от целите на устната хигиена е намаляването на болестотворните бактерии.

Здравето на устата започва с правилното хранене, защото храната може да има положително или отрицателно влияние върху него. На първо място е важно да пиете достатъчно течности и да избягвате сладки (бонбони, конфитюр, обработени продукти) и киселинни храни (вино, плодови сокове), доколкото е възможно.

Входна врата към стомашно-чревния тракт

Устната кухина влиза в контакт както с въздуха, който дишаме, така и с храната, а в резултат на това и с множество микроорганизми. Повечето от тях са безобидни и имунната система на тялото обикновено държи тези бактерии под контрол. Въпреки това обаче, без правилна хигиена на устата е възможно бактериите да достигнат нива, които могат да доведат до орални инфекции.

Всекидневната грижа и превенция са най-доброто, което можете да направите за своята устна хигиена, но миенето на зъбите и използването на конец за зъби може случайно да доведе до малки наранявания. Употребата на вода за уста със съставки, които образуват покритие върху раничките, като Анафтин® вода за уста, може да подпомогне устната хигиена.

Снимка на четка и конец за зъби

Четка за зъби, конец за зъби и четка за междузъбни пространства за всекидневна дентална грижа

Правилното миене на зъбите трябва да е въпрос на навик. То премахва плаката и частиците храна от вътрешните и външните повърхности на зъбите, както и от техните дъвкателни повърхности. Но не всички мият зъбите си правилно. Обърнете особено внимание на следното:

  • Когато избирате четка за зъби, изберете такава с по-малка четкаща глава и дръжка, която приляга удобно в ръката Ви.
  • Мийте зъбите си два пъти дневно поне две минути с паста за зъби с флуорид.
  • Бъдете внимателни – грубото четкане и износените четки за зъби могат да повредят емайла на зъбите.

Пространствата между зъбите можете да почистите с конец за зъби или четка за междузъбни пространства. Тя е подходяща дори за много гъсто разположени зъби. Ако зъболекарят Ви препоръча използването на четка за междузъбни пространства, ще Ви посъветва и за подходящия размер.