სად შევიძინოთ?
Афти в устата

Афтозен стоматит

Стоматитът е често срещано заболяване, което засяга до 20% от възрастните.

Устна с афтозен стоматит

Афтозният стоматит е често срещано заболяване. В много случаи продуктите, които образуват защитно покритие, подпомагат възстановяването на тъканите.

Симптомите на стоматит варират от леко дразнене до нарушено хранене, преглъщане и говорене. Причината за появата му не е напълно известна, но се предполага, че появата на стоматит се дължи най-вече на имунната система.
Стоматитът може да се причини и от патогени, като вируси, бактерии и  гъбички. При неизвестна причина за появата на стоматит, трябва да се консултирате с лекар.

Не съществува лек срещу афтозния стоматит, затова терапиите са насочени към облекчаване на болката и подпомагане на заздравяването на раните. Облекчаването на симптомите, както и ограничаването на честотата и площта на възпаления участък трябва да са цел на терапията. В много случаи продукти, които образуват защитно покритие, като Анафтин® вода за уста, Анафтин® гел и Анафтин® спрей, могат да помогнат като предпазят оголените нервни окончания и създадат среда, която подпомага възстановяването на тъканите.

При повтарящи се или тежки стоматити трябва да се консултирате със зъболекар или лекар. При необходимост може да бъде назначено системно лечение с кортикостероиди и други противовъзпалителни средства. При някои пациенти може да е от полза приемът на витамини от група B, фолиева киселина или желязо.