სად შევიძინოთ?
Афти в устата

Афти

Афтите обикновено се появяват като бяло петънце на лигавицата на устата и могат да бъдат много болезнени.

Бели петънца в устата

Афтите често се появяват от вътрешната страна на устните

Афтите обикновено засягат лигавицата на устата, но не и намиращата се под нея кост. Те могат да имат кръгла или овална форма и да се появят почти навсякъде в устата: от вътрешната страна на устните, по небцето или върху и около езика. Ръбът им често е ограден от зачервен, възпален ореол. Макар често да са малки, те могат да са много болезнени и да повлияят на ежедневието ни.

Афтите обикновено се появяват като зачервени участъци. След това те прерастват в ранички, които са покрити със светлосива мембрана, оградена от червеникав „ореол“. Афтите варират силно помежду си и могат да имат различен размер, брой и местоположение. Времето за заздравяване може да бъде от няколко дни до няколко седмици, а времето между епизодите на поява може да варира от дни до месеци, като обикновено афтите се задържат около 4-7 дни и се появяват 2-6 пъти в годината. Причините за появата на афти не винаги са известни. Ако обаче афтите се задържат повече от десет дни или започнат да засягат по-голяма площ, трябва да се консултирате със зъболекар или лекар. Афтите може да са симптом за други сериозни здравословни проблеми.

Около 40% от хората с често появяващи се афти имат такъв здравословен проблем в семейството. Това подсказва, че някои хора са генетично предразположени към появата им. Също така съществуват редица рискови фактори за развитие на афти и много от тях са свързани със стреса. Локалните травми също са свързани с появата на афти. Те могат да са причинени от дентално лечение, остра повърхност, като например счупен зъб, или прекалено силно търкане при миене на зъбите.

Схематично представяне на оголените нервни окончания при афта в устата

Болезнени афти: Нервните окончания са изложени на влиянията на средата

Основните симптоми при афтите включват парене, сърбеж или щипене и болка в устата. Те често се влошават при говорене, хранене или прием на течности – особено при лютиви или пикантни храни и кисели напитки. Всичко това се дължи на чувствителните нервни окончания в устата. При нормални обстоятелства те са добре защитени под повърхността, но при наличие на афти са пряко изложени на дразнене.

Болката в устата е най-силна в дните непосредствено след първоначалното образуване на раничката, като впоследствие отзвучава с напредване на заздравяването. В някои случаи е възможен дискомфорт при говорене и дъвчене. Симптомите може да включват болка или парене за 1 до 2 дни преди появата на раничките. Силната болка, несъответстваща на размера на раничката, може да трае от 4 до 7 дни.

Съществуват различни видове афтозни язви:

Малките афтозни язви са < 8 mm (обикновено 2 до 3 mm). Те може да се появят по пода на устната кухина, в краищата или по задната част на езика, от вътрешната страна на бузите и по гърлото. Те са най-разпространената група афти.

Големите афтозни язви са по-дълбоки, по-големи (> 1 cm) и с по-голяма продължителност (седмици до месеци) от малките афти. Те представляват около 10% от всички афтозни язви и се появяват по устните, мекото небце и гърлото. Те може да са свързани с повишена температура и да засегнат способността за преглъщане и хранене. Големите афтозни язви трябва да бъдат прегледани от зъболекар или лекар.

По-рядко се срещат други форми на афтозни язви.

Причините за появата на афти невинаги са ясни, макар че при определени условия афтите може да се появяват по-често от обичайното. Някои от факторите, които предизвикват появата им, са:

Млада жена под стрес

Стресът засяга хормоналната система и създава предпоставки за лоши навици като нездравословното хранене

Стрес: По време на стресови периоди от живота балансът на хормоните може да се наруши, като през такива периоди на стрес сме склонни да се храним нередовно и нездравословно.

Инфекция: Наличието на инфекции в устната кухина или цялото тяло може да намали способността на имунната система да реагира на раничките и следователно да удължи или задълбочи проблема с афтите.

Малки наранявания: Раничките, като тези в резултат на ухапване, също могат да предизвикат появата на афти.

Алергична реакция: В някои случаи често появяващите се ранички в устата могат да бъдат проява на алергична реакция. Възможните алергени включват определени храни (например шоколад, кафе, ягоди, яйца, ядки, домати, сирене и силно кисели храни), пасти за зъби и води за уста.

Химиотерапия: Пациентите, подложени на химиотерапия, имат намален имунен отговор, което също може да доведе до повишен риск от афти.